Ghidul Reprezentantului Elevilor în CA


Dragă cititorule,

În primul rând, am voi să știi că acest ghid a fost elaborat cu multă atenție, în baza unor documente oferite de către organele competente, cu scopul de a-ți aduce la cunoștință drepturile, dar și îndatoririle tale ca reprezentant al elevilor în Consiliul Administrației al instituției tale.

Acest ghid îți va oferi ajutorul necesar pentru a fi de partea elevilor, pentru drepturile acestora și pentru a găsi soluții optime pentru orice obstacole pe care le-ai putea întâlni în activitatea ta.

Procesul decizional în cadrul unei instituții de învățământ este extrem de complex. Există multe părți componente, cum ar fi: cadrele manageriale, cadrele didactice, reprezentanții Ministerului și Direcțiilor Generale Locale de Învățământ, Tineret și Sport și, nu în ultimul rând, elevii. Din păcate, o parte din aceste persoane uită că actorul principal în sistemul educațional este elevul. Prin urmare, tu, în calitate de reprezentant al elevilor în Consiliul Administrativ, ești una dintre căile principale prin care elevii au ocazia să-și expună părerea și să-și facă vocea auzită, iar la nevoie- impusă.

Trebuie să înțelegem că avem dreptul să ne ridicăm în picioare și să vociferăm propriile opinii, chiar și în cazurile mai controversate, deoarece noi, elevii, suntem cei care resimțim cel mai mult consecințele deciziilor luate de către Consiliul de Administrație și de către autoritățile competente.

Pășind în această poziție, trebuie să conștientizezi că tu ești reprezentantul elevilor, că ai drept de vot în CA, având o responsabilitate și un impact enorm asupra deciziilor luate în cadrul acestuia. Nu uita, colegii te-au ales cu încredere să le aperi interesele și să îi susții în momentul în care le-au fost încălcate drepturile. Primul sfat pe care noi, ceilalți reprezentanți ai elevilor, ți-l oferim, este: să nu uiți că misiunea ta este să lupți pentru oamenii care ți-au acordat această onoare prin vot, să le fii mereu alături și să faci tot ceea ce îți stă în puteri pentru a-ți îndeplini atribuțiile, fiind în continuă comunicare cu ei!

Echipa RNCE îți urează mult succes în activitatea ta!


Fișiere atașate:
Înapoi la servicii