Votul de la 16 ani!

❓Îți dorești să fii TU responsabil de alegerea prezentului și viitorului tău?

✅ Fă cunoștință cu conceptul votului de la 16 ani, care este deja o realitate în multe țări și regiuni europene, printre care Austria și Malta (la alegerile prezidențiale, parlamentare și locale), Estonia (alegerile locale). Implicarea tinerilor de la 16 ani în alegeri s-a dovedit a avea rezultate pozitive, în unele cazuri cu o rată de prezență la vot mai mare decât a tinerilor de 18-21 de ani, un exemplu potrivit fiind Austria.

🇦🇹 Austria este prima țară din Europa care a acordat dreptul la vot de la 16 ani, în 2007. După 15 ani, s-a observat că rata de participare a tinerilor a crescut și a rămas constantă. Sa observat că prezența tinerilor de 16 și 17 ani la vot este mai mare ca cea a tinerilor de 18-21 de ani. Totuși, aceasta nu întrece prezența persoanelor cu vârsta cuprinsă între 21 și 30 de ani.

📈 Urmărind rezultatele Austriei, precum și cele din statele ce au oferit dreptul la vot tinerilor de la 16 ani, se observă o tendință de creștere sau menținere a ratei de participare în urma acestei reforme.

📌 Un raport al World Economic Forum din 2018, arată că participarea tinerilor la luarea deciziilor electorale este o problemă în Europa, scăderea vârstei de vot fiind considerată o metodă ce ar încuraja și împuternici tinerii să voteze la alegerile locale, regionale, naționale și pentru Parlamentul European.

🇲🇩 Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova demonstrează atitudinea tinerilor față de scrutinele electorale. În cadrul acestor alegeri, din totalul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani, înscriși în listele electorale (884 329), la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021 au participat 276 959 - adică doar 31,3% din tineri. Pe de altă parte, în cadrul alegerilor parlamentare din 2013 în Austria, rata de participare a tinerilor a fost de 56%. Luând în considerare factorul dat, crezi că acordarea dreptului la vot de la 16 ani în Republica Moldova poate încuraja tinerii să participe la viitoarele alegeri?

🤔 TU ce părere ai avea despre acordarea dreptului la vot de la 16 ani? Lasă-ne un comentariu sau un mesaj în privat și spune-ne ce crezi!

Sursă: Instagram
Înapoi la noutăți