Reforma Învățământului Superior în RM

În urma încheierii sesiunii de BAC 2022, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat desfășurarea unei reforme a învățământului superior din Republica Moldova, drept o oportunitate pentru tinerii ce își doresc să beneficieze de o educație de calitate în propria țară. Reforma prevede restructurarea universităților din RM: numărul acestora va fi redus, dar se preconizează extinderea și consolidarea celor rămase.

📌 Pe piața învățământului superior sunt câteva universități cu un număr mare de studenți, cadre didactice și bază materială și tehnică, precum USM, ASEM, UPSC și UTM, care au infrastructuri mai dezvoltate. Conform Ministerului Educației și Cercetării, universităților mici li s-au oferit diverse scenarii: fie să devină ramuri ale acestor universități mai mari sau să li se alăture complet. Astfel, universitățile vor fi mai bine poziționate în clasamentele internaționale, deci mai atractive atât pentru tinerii de la noi din țară, cât și pentru cei de peste hotare.

✅ În urma unei ședințe a Biroului Național Permanent al RNCE, în cadrul căreia a fost discutată noua reformă a învățământului superior, membrii BPN au concluzionat că decizia Ministerului Educației este INEVITABILĂ.

📌 Este cert faptul că numărul studenților care învață la universitățile private din Moldova a scăzut considerabil în ultimii ani, în timp ce numărul universităților publice a rămas mare. Prin urmare, Republica Moldova are nevoie de mai puține universități, dar care să corespundă rigorilor internaționale, oferind mai multe oportunități tinerilor.

✅ Reforma învățământului superior vine cu numeroase beneficii pentru studenți, pedagogi și cercetători, oferind toate resursele ca tinerii noștri să trăiască mai bine aici, la noi acasă, participând la construirea unei țări într-o lume tot mai competitivă.

📍 Rămâne să vedem ce soluții va găsi Ministerul Educației și Cercetării pentru dezvoltarea învățământului general și preuniversitar. RNCE va fi în continuare aproape pentru a susține vocea elevilor și pentru a contribui la propunerea soluțiilor de îmbunătățirea sistemului educațional.

Sursă: Instagram
Înapoi la noutăți