ÎNTREBĂRI FRECVENTE (FAQ)

De cine a fost creat RNCE?

Rețeaua Națională a Consiliilor Elevilor a fost inițial creată de un grup de 9 Consilii ale Elevilor dornice de a face vocea elevilor din Republica Moldova auzită.

Care este diferența dintre RNCE și CNE?

Cu toate că ambele structuri reprezintă vocea elevilor și ambele oferă posibilitate elevilor de a se exprima și a contribui la îmbunătățirea sistemului educațional, la nivel național și nu doar, CNE a fost creat la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării. Așadar, aceștia se subordonează acestuia, pe când RNCE este o structură reprezentată și creată la inițiativa elevilor, respectiv, acțiunile și activitățile întreprinse de noi reprezintă interesele și dorințele elevilor, întrucât activitatea noastră este controlată în totalitate de elevi.

Ce este RNCE?

RNCE - Rețeaua Națională a Consiliilor Elevilor, reprezintă o structură umbrelă, nonguvernamentală, a Consiliilor Elevilor și a elevilor pe care aceștia îi reprezintă, menită să devină vocea tuturor elevilor din Republica Moldova.

Cine administreză RNCE?

Organul executiv al RNCE este Biroul Permanent Național, care, la rândul său, este supravegheat de Conferința Națională. Conferința Națională este compusă din toți membrii BPN și reprezentanții Consiliilor Elevilor care sunt membre ale RNCE.

Cine poate participa la ședințele RNCE?

La ședințele RNCE pot participa toți reprezentanții Consiliilor Elevilor ce fac parte din rețea, dar și voluntarii RNCE. Uneori, pot fi prezenți invitați speciali.

Cine are drept de vot în cadrul alegerilor Biroului Permanent Național?

Drept de vot în cadrul alegerilor membrilor BPN au toți membrii Conferinței Naționale.

Cine poate face parte din RNCE?

Din RNCE pot face parte Consiliile Elevilor din orice instituție de învățământ din Republica Moldova - drept membri, dar și tineri - drept voluntari.

Cine poate fi voluntar în cadrul Rețelei?

În cadrul RNCE, voluntari pot fi tinerii cu vârsta cuprinsă între 14-35 ani din Republica Moldova. Voluntarii RNCE au șansa să își aleagă departamentul/ele în care vor să activeze, acestea fiind 3 la număr:

  • Departamentul Proiecte
  • Departamentul Resurse Umane
  • Departamentul Marketing
Cum poate să adere un Consiliu al Elevilor la RNCE?

În cazul în care un Consiliu vrea să adere la RNCE, acesta trebuie să ne trimită un email, sau să ne scrie un mesaj pe pagina noastră de Instagram sau Facebook și să ne expună inițiativa sa de colaborare.

Ce trebuie să fac ca să creez un Consiliu al Elevilor în instituția mea de învățământ?

Pentru a crea un Consiliu în instituția ta de învățământ, scrie-ne un mesaj în privat, iar noi te vom ajuta (sau *consultă Ghidul nostru*).